• Slovan - Wolverhampton

          • Vo štvrtok 24.10.2019 sa takmer 60 žiakov našej školy zúčastnilo aj druhého domáceho zápasu skupinovej fázy Európskej ligy, kde domáci Slovan privítal na Tehelnom poli hráčov Wolverhamptonu. Po druhýkrát tak naša škola využila reglement UEFA a to, že pri zápase za “zatvorenými” dverami je možné umožniť vstup na štadión deťom do 14 rokov. V elektrizujúcej atmosfére, ktorú tvorilo 20 333 žiakov zo škôl z celého Slovenska sme videli napínavý zápas až do poslednej minúty. Celkovo sme videli tri góly, bohužiaľ dva do siete nášho bývalého žiaka Dominika Greifa. Aj napriek prehre Slovana sme zo štadióna odchádzali s príjemným športovým zážitkom.

          • Výročná konferencia eTwinning

          • Čo je eTwinning?"
            E" je skratka pre "elektronický" a "twinning" znamená "partnerstvo, družba".

            eTwinning = komunita európskych škôl a európskych učiteľov, eTwinning nám umožňuje nájsť partnerskú školu, s ktorou môžeme realizovať inovatívne školské projekty v rámci vyučovania v bezpečnom virtuálnom prostredí (TwinSpace). eTwinning je ideálny na výmenu informácií a skúseností s kolegami-učiteľmi z Európy a ponúka aj možnosti ďalšieho vzdelávania.
             

            Projekty eTwinning so žiakmi našej školy robím druhý rok a dostala som možnosť zúčastniť sa výročnej konferencie a oceňovania najlepších európskych projektov v Cannes vo Francúzsku 24.-26.10.2019, medzi ktorými bol aj projekt zo Slovenska.Viac než 500 učiteľov z členských štátov EU a ďalších členov komunity eTwinning diskutovali o témach Potreba demokracie a vyučovanie demokratických princípov na školách, Rozvoj schopností a zručností žiakov, Nutnosť kritického myslenia a orientácia sa v nepravdivých správach na sociálnych sieťach a pod. Spoločne sme hľadali spôsob, ako môže eTwinning prispieť k vzdelávaniu mládeže. Podujatie bolo veľmi podnetné, plné výborných nápadov a už sa teším na ich realizáciu v škole.
             

            Mgr. Elena Verešová

          • Beseda o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi

          • Už celé storočie ubehlo od smrti jednej z najvýznamnejších osobností zakladajúcej prvú Československú republiku. Od roku 1919 sa udialo mnoho zmien, mnoho dobrých, ale aj zlých udalostí.
            My sme sa 8. októbra stretli v aule a uctili si jedného výnimočného generála. Najprv filmom, ktorý nám osviežil pamäť o tom, čo všetko dokázal, ako ovplyvnil osudy nás Slovákov. Filmom o tom, ako sa z obyčajného chlapca vyrastajúceho v malej obci Košariská stal generálom ozbrojených síl Francúzska a neskôr ministrom vojny, ktorého poznala celá Európa. Iste tušíte, že ide o Milana Rastislava Štefánika.

            Po dopozeraní krátkeho dokumentu k nám do školy zavítal aj jeden z jeho autorov, historik Michal Kšiňan z Historického ústavu SAV. Mimochodom absolvent GLN. Rozprával nám zaujímavosti zo Štefánikovho života, ktoré nenájdeme v žiadnej učebnici dejepisu. Zatiaľ čo odpovedal na naše otázky, pani profesorky vyhodnocovali odpovede žiakov na kvízové otázky vyplývajúce z filmu.

            Keďže pán Kšiňan vedel vychrliť informácie rýchlejšie než zistiť, aké je počasie, debata prebiehala veľmi pútavo a ani sme sa nenazdali, prišlo k vyhodnocovaniu spomínaného kvízu. Výhercovia mali tú česť pokrstiť lupeňmi ruží novú knihu z pera pána Kšiňana. A aj keď sme si mysleli, že vďaka tejto besede už vieme o Štefánikovi úplne všetko, asi to tak nebude. Kniha je totiž dosť hrubá a určite obsahuje mnoho ďalších zaujímavých faktov.

            Veď predsa - nie každý deň sa rodí slávna osobnosť s takou výraznou stopou v histórii, politik a diplomat s toľkými skúsenosťami či vojenský letec s takým tragickým osudom, ako bol Štefánik. Bol to človek, ktorý si zaslúži byť spomínaný aj o ďalších 100 rokov, lebo Slováci sú mu vďační naozaj za veľa...

            Napríklad, vedeli ste, že vymyslel traky??

                                                                                                                            Lea Poláková (kvarta A)

          • Študenti proti extrémizmu

          • Naši študenti Adam Helbich a Anton Bledý  sa v dňoch 9.- 14. 10. zúčastnili 5- dňového  celoslovenského semináru v Smižanoch, ktorý organizovala Nadácia Milana Šimečku. Venovali sa témam diskriminácie a extrémizmu v 3 workshopoch – video, divadlo a vizuálne umenie. Vyjadrovali sa k aktuálnym spoločenským otázkam a dianiu. Na konci semináru prezentovali výstupy o tom ako ľahko sa môžeme stať vylúčenými ak nezapadneme do noriem. Ďalej ako  nemá každý z nás rovnaké možnosti a jednoduchú cestu životom. Získané poznatky a aktivity budú naši študenti ďalej posúvať svojim spolužiakom počas celého školského roka.

          • Pomáhame potravinami 2019

          • Dňa 17.10.2019 sa žiaci našej školy pod vedením p. p. Kalinovej zúčastnili celoslovenskej zbierky Pomáhame potravinami, ktorá je organizovaná pod záštitou Slovenského červeného kríža. V rámci nej:

            • sa celkovo vyzbieralo 16868 jednotlivých darovaných položiek (druhov trvanlivých potravín)
            • celková hmotnosť darovaných potravín je 8630 kg, čo je takmer o jednu tonu viac ako v minulom roku
            • celkový počet darcov bol viac ako 2600
            • do zvážania sa zapojilo až osem vozidiel
            • priamo v 7 pobočkách Kauflandu sa dobrovoľnícky odpracovalo 381,5 hodiny, pri zvozoch a triedení 169 hodín, pri balení 138 hodín, spolu teda 688,5 hodiny počas troch dní
            • sa na zbierke zúčastnilo spolu 74 rôznych dobrovoľníkov
            • sa z vyzbieraných potravín vytvorilo 371 ucelených potravinových balíkov, ktoré budú doručené ich prijímateľom v najbližších dňoch. 

            Dovoľte nám v mene celého organizačného tímu zbierky, a aj v mene tých, ktorým pomoc poputuje, úprimne poďakovať – bez Vás by sme nedokázali pomôcť.

          • Sekunda v Európskom dome

          • Dňa 15.10.2019  naša trieda Sekunda navštívila Európsky Dom v Bratislave. Išlo o výchovno-vzdelávací program o Európskej únií. Návšteva bola rozdelená na dve časti – prednášku pána Krchňavého, kde sme sa dozvedeli veľa o EÚ. Druhá časť bola preverenie našich vedomostí. Súťažili 3 tímy. V prvom kole nám premietli obrázky a my sme mali hádať, z ktorého mesta v Európe je daný obrázok. Neverila som, že hľadanie miest môže byť taká zábava a že sme v tom až tak dobrí. V druhom kole sme už boli trochu horší, nakoľko sme mali hádať, v akom jazyku je veta zobrazená na plátne. V poslednom kole boli najviac zapojené naše deduktívne schopnosti, lebo sme zisťovali slovenský význam cudzích slov. Víťazi si odniesli upomienkové darčeky a každý z nás dostal na pamiatku pero s logom EÚ.
            Exkurziu sme si užili a ďakujeme pani profesorke Fieberovej a Verešovej za super poznávacie podujatie.
            Beata Bielčíková, Sekunda

        • ENVIROPROJKT 2019 - Naša ekologická učebňa
          • ENVIROPROJKT 2019 - Naša ekologická učebňa

          • V utorok 15.10. 2019 sme využili krásne počasie a začali sme realizovať nový projekt s názvom Naša ekologická učebňa, na ktorú sa nám podarilo získať dotáciu MŠVVaŠ v rámci národného projektu ENVIROPROJEKT 2019.
            Naučili sme sa ako treba sadiť zeleň, ktorá rastlinka si vyžaduje aké podmienky na pestovanie. Čaká nás ešte starostlivosť o zasadené rastlinky. V ďalších fázach projektu budeme postupne našu učebňu dobudovávať a učiť sa tak nové veci priamo v teréne.

            Hlavným cieľom projektu je založiť pestrú školskú záhradu, v ktorej sa budeme venovať
            ochrane biodiverzity areálu školy, nášho spoločného životného prostredia. Vysadíme
            úžitkové i okrasné rastliny, ako aj liečivé bylinky. Záhrada bude poskytovať priestor pre
            výchovu, vzdelávanie, oddych a prepojenie teoretických vedomostí a praktických zručností,
            aplikovanie v rôznych učebných predmetoch. V rámci ochrany biodiverzity pozemku
            plánujeme postaviť domčeky pre hmyz a motýle, aby sme ich tak chránili pre rastlinky
            a poskytli im útočisko v lete aj v zime. Okrem domčekov pre hmyz vyrobíme a zabudujeme
            na školskom pozemku napájadlá pre vtáky z okolia, a vytvoríme im tak v stále viac
            sa prehrievajúcom meste možnosť osvieženia, postavíme kŕmidlá. Na predmete biológia a na
            predmete informatika spracujeme náučnú tabuľu s názvom Vtáky v našom areáli a Stromy
            v našom areáli. Okrem toho vytvoríme náučný materiál s informáciami o dĺžke rozkladu
            najpoužívanejších materiálov a o kolobehu života v prírode. V našej novej ekologickej učebni
            budeme zachytávať dažďovú vodu a kompostovať odpad zo záhrady aj z kuchyne, naučíme
            sa tak viac o recyklácii bioodpadu a využití dažďovej vody.

            Hlavným cieľom projektu je založiť pestrú školskú záhradu, v ktorej sa budeme venovaťochrane biodiverzity areálu školy, nášho spoločného životného prostredia. Vysadímeúžitkové i okrasné rastliny, ako aj liečivé bylinky. Záhrada bude poskytovať priestor prevýchovu, vzdelávanie, oddych a prepojenie teoretických vedomostí a praktických zručností,aplikovanie v rôznych učebných predmetoch. V rámci ochrany biodiverzity pozemkuplánujeme postaviť domčeky pre hmyz a motýle, aby sme ich tak chránili pre rastlinkya poskytli im útočisko v lete aj v zime. Okrem domčekov pre hmyz vyrobíme a zabudujemena školskom pozemku napájadlá pre vtáky z okolia, a vytvoríme im tak v stále viacsa prehrievajúcom meste možnosť osvieženia, postavíme kŕmidlá. Na predmete biológia a napredmete informatika spracujeme náučnú tabuľu s názvom Vtáky v našom areáli a Stromyv našom areáli. Okrem toho vytvoríme náučný materiál s informáciami o dĺžke rozkladunajpoužívanejších materiálov a o kolobehu života v prírode. V našej novej ekologickej učebnibudeme zachytávať dažďovú vodu a kompostovať odpad zo záhrady aj z kuchyne, naučímesa tak viac o recyklácii bioodpadu a využití dažďovej vody.

          • Škola bez nenávisti

          • V rámci projektu ŠKOLA BEZ NENÁVISTI, ktorej cieľom je podporiť prevenciu šikanovania, kyberšikanovania  a nenávistných prejavov na základných a stredných školách, sa náš realizačný tím zúčastnili v dňoch 11.-13. 10. 2019 v Inštitúte pre verejnú správu v Bratislave prvého kola školenia pod názvom PROJEKT JE ZMENA. Prostredníctvom tohto neformálneho vzdelávania sme získali informácie o projektovom manažmente, tímovej práci, prezentácii a participácii na lokálnej úrovni v oblasti práce s mládežou.

        • Predseda študentskej rady
          • Predseda študentskej rady

          • Bolo spustené hlasovanie za predsedu študentskej rady. Zoznam kandidátov a ich program je na nástenke študentskej rady. Hlasovanie bude ukončené v stredu 16.10 o 14:00. 

          • Návšteva vedeckého centra Aurélium

          • V predchádzajúcom školskom roku 2018/2019 sa žiaci nášho malého gymnázia aktívne pripravovali a zapájali do rôznych matematických súťaži ako Pytagoriáda, Matematická olympiáda, Klokan, Maks,... Niektorí z nich postúpili do okresného kola, kde sa v konečnom hodnotení umiestnili na výborných, teda aj na prvých, druhých a tretích miestach. Žiakom blahoželáme, a ako odmenu sme pre nich pripravili exkurziu do zážitkového centra vedy v Bratislave - Aurelium, ktorej sa žiaci zúčastnili piatok 4.10.2019.

            Hneď pri vchode do tohto centra čakal na našich žiakov ochotný personál. Animátori sa deťom intenzívne venovali a odpovedali na ich otázky, lebo ako sami hovoria "Dôležité je neprestať sa pýtať." (Albert Einstein).

            Aurelium je miesto, kde sa spája zábava s učením a jeho hlavným účelom je sprostredkovať vedu interaktívnym, zábavným a hravým spôsobom. Na začiatku bola žiakom predstavená krátka laserová šou a následne mali možnosť prísť skúšaním na to, ako fungujú rôzne mechanizmy v oblasti matematiky, fyziky, biológie a pod. 

            Exkurzia do zážitkového centra vedy bola úspešná a pevne veríme, že sa aj naďalej budú žiaci a študenti nášho gymnázia aktívne zapájať do matematických súťaží.

          • Deň župných škôl v Avione 2019

          • V piatok sa naša škola predstavila žiakom základných škôl a ich rodičom na tradičnom podujatí, ktoré organizuje Bratislavský samosprávny kraj. Každá škola, ktorej zriaďovateľom je BSK, prišla predstaviť to najlepšie, čo ponúka svojim žiakom a svoj školský vzdelávací program, ktorým chce prilákať budúcich prvákov.
            Pri tejto príležitosti sa chceme poďakovať za pomoc kolegom, ktorí sa podujatia zúčastnili, ale hlavne našim študentom, ktorí svojim rovesníkom oduševnene rozprávali o svojej skvelej alma mater. ĎAKUJEME :-)
            Viac o podujatí sa dočítate v článku bratislavskej župy.

          • Exkurzia do Remeselného dvora Miloslavov - Alžbetin Dvor

          • Vo štvrtok ráno 12. 9. 2019  sme sa zvítali pred školou, pretože sme išli na exkurziu. Hneď nato sme sa vybrali na autobus smerom Miloslavov - Alžbetin Dvor. Vo dvojiciach sme prešli až do nášho cieľa – do Remeselného  dvora, kde nás čakal zanietený sprievodca pán Badač, od ktorého sme si vypočuli  pútavú prednášku o histórii Alžbetinho Dvora a o remeslách, ktorými sa živili naši predkovia. Krajčírstvo, tkáčstvo, rezbárstvo, hrnčiarstvo, ale najviac nás zaujalo kováčstvo.

            Asi preto, lebo sme na vlastné oči videli kováča v akcii, a dokonca si aj vyskúšali niečo ukuť. No nešlo to tak jednoducho ako v našich predstavách. Ale aj tak sme dostali podkovičky a rybičky za odmenu. Prechádzali sme sa po zrekonštruovanom kostole a prezerali si inštalácie, ako napríklad v minulosti vyzerala škola a zabíjačka  v obci.
            Kým sme po exkurzii čakali na autobus, prišli si na svoje aj hladoši medzi nami, dali sme si langoš a kofolu. Spokojní so svojimi  nadobudnutými poznatkami a plnými bruchami sme sa vrátili naspäť do Bratislavy.

            Alexandra Rusnáková, tercia A

          • ,,Nechajte ma byť takou, aká som.“

          • Počas apríla a mája mali študenti našej školy možnosť zapojiť sa do neobyčajného projektu o živote Anny Frankovej. Na podnet profesoriek dejepisu, pani Bartalovej a Fieberovej, vytvorili umeleckú prezentáciu samých seba v podobne esejí, motivačných listov, alebo vizuálneho vyjadrenia. Svoje práce odovzdali do Nadácie Milana Šimečku. Zo všetkých prihlásených boli vybraní naši študenti - Anton Bledý, Adam Helbich, Mária Alexandra Martyáková, Rebecca Miklošíková, Alžbeta Bumbálová, Martina Rajecová, Nela Otočková, Petra Prítrská, Lucia Bordováčová, Adam Štrba. Študenti takouto prestížnou formou reprezentovali našu školu.

            Študenti sa naučili ako zaujať, komunikovať a sprevádzať ľudí rôznych vekových kategórií touto unikátnou výstavou, ktorá sa tento rok konala pri príležitosti 90. výročia jej narodenia. Výstava je venovaná životu a utrpeniu Anny a jej rodiny. Časť výstavy je aktuálne venovaná dnešnej problematike týkajúcej sa diskriminácie. Je veľmi dôležité, aby sa o ňu zaujímali mladí ľudia, ktorí budú formovať modernú spoločnosť. Prehliadky a tvorivých aktivít tejto výstavy sa za našu školu zúčastnilo niekoľko tried s pani profesorkou Bartalovou. Projekt pokračuje aj v školskom roku 2019/2020. Naši študenti odovzdajú svoje poznatky a skúsenosti rovesníkom v rámci projektu Škola škole.

            Náš názor:

            V rámci sprevádzania výstavy a spolupráce so študentmi z iných škôl sme získali nové pohľady na skutočnosti nám už dávno známe. Naučili sme sa diskutovať a akceptovať názory iných, nám nevlastné. Spoznali sme tiež nové spôsoby vyjadrovania samých seba, svojich myšlienok a pocitov. Sme vďační za túto možnosť, ktorá nám poskytla mnoho užitočných skúseností do nášho budúceho života i štúdia.

            • Žiaci zúčastnení na projekte