• Vo viedenskom múzeu

          • Všetci, čo s nami 15.12. nastúpili do autobusu smer Viedeň môžu len dosvedčiť, že sa nám podarilo spojiť príjemné s užitočným. Program exkurzie s poznávaním histórie a kultúry tejto svetoznámej  rakúskej metropoly v kombinácii s vianočnou náladou, doplnený o príjemné zážitky z vypracovania pracovných listov v Prírodovedeckom múzeu i centre mesta nás všetkých presvedčil o tom, že je užitočné vedieť sa dorozumieť aj po nemecky. Už teraz sa tešíme na ďalšie podobné zážitky v budúcom roku. Naši spolužiaci zložili z exkurzie básničku.

            Viedenské predvianočné dobrodružstvo

            Kým vietor vločkami krúti,

            Náš bus sa do Viedne rúti.
                 Na múzeum tešíme sa,
                 Vo vitríne diviak z lesa.
            Na trhu trdelník jeme
            A darčeky kupujeme.
                 Bolo nám tam pekne zima,
                 Ešteže je v autobuse klíma.
            Výlet bol výborný
            No obed len priemerný.
                 Martin Janči hrdo kričí:
                 Mne sa to tu veľmi páči!

            Sexta A, Sexta B

          • Mikulášske korčuľovania

          • Miulý týždeň sa uskutočnilo tradičné Mikulášske korčuľovanie pre všetkých žiakov GLN, ktorí prejavili záujem, majú korčule a vedia aspoň trošku korčuľovať (alebo sa chcú naučiť korčuľovať). Tento rok sa podarilo vybaviť a zabezpečiť korčuľovanie na Zimnom štadióne Ružinov a aj na Zimnom štadiońe v rakúskom Brucku.
              
            Táto tradícia Gymnázia L. Novomeského má tento rok už neuveriteľných 25 rokov. V roku 1997 naša škola začala organizovať stredoškolské hokejové turnaje a v rámci týchto turnajov korčuľovali skoro všetci žiaci našej školy. Za toto obdobie sme korčuľovali všade, kde sa dalo, na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu, na Hviezdoslavovom námestí, v športovom areáli Radosť pri Štrkoveckom jazere a od roku 2015 aj na novom Zimnom štadióne v rakúskom Brucku. Cieľom tejto aktivity je športové vyžitie, zvyšovanie korčuliarskej gramotnosti tomašičkárov ako i posilnenie spoločenských vzťahov krížom cez ročníky a s učiteľmi.
              
            Ako sme korčuľovali si môžete pozrieť na fotografiách.
            NK

          • Advent medzi múzami

          • S radosťou sme uvítali možnosť vrátiť sa, po covidových obmedzeniach, opäť k interaktívnemu spôsobu výučby v rámci hodín nemeckého jazyka a prípravy na maturitu. S triedami Septima A a B a štvrtými ročníkmi sme sa vybrali do Viedne, a musíme skonštatovať, že okrem nemčiny sa žiaci vzdelávali kontinuálne aj v oblasti histórie, umenia, architektúry, hudby a tiež geografie. Zoznámili sme sa s históriou rodu Habsburgovcov, pozreli si galériu Albertina, kde sa nachádzajú okrem iného aj diela svetoznámych rakúskych a nemeckých maliarov ako sú Albrecht Dürer či Oskar Kokoschka, prešli sa Hundertwasserovým domom a navštívili vianočné trhy, kde sme ochutnali rakúske špeciality. A počas exkurzie  sme sa od sprievodkyne dozvedeli množstvo zaujímavých a užitočných informácii o Viedni, ale aj Rakúsku ako takom. Bolo to super. Koniec koncov pozrite si našu fotogalériu a presvedčte sa sami.

          • Maturantská kvapka krvi 2022

          • Dňa 1.12.2022 sa na našej škole uskutočnil v spolupráci s NTS Kramáre a Slovenským Červeným krížom mobilný odber krvi. Spolu sa podarilo darovať krv 22 darcom. Všetkým zúčastneným ďakujeme.