• Viedeň opäť nesklamala...

          • V období adventu každoročne počúvame  hlásenia svojich starších spolužiakov, že sa máme tešiť na exkurziu do Viedne. Preto sme boli vďační, že PK NJ v spolupráci s PK Bio zorganizovalo aj tento rok tri jazykovo-poznávacie exkurzie do tohto veľkomesta.  A naozaj,  pozitívne referencie na exkurziu sa potvrdili v plnom rozsahu. Okrem prehliadky jedného z komplexov svetoznámeho architekta Friedensreicha Hundertwassera sme sa zoznámili s najznámejšími stavbami a zaujímavosťami centra Viedne. Okrem toho triedy Kvinta,  Sexta, 2.A a 2.B absolvovali dobrodružnú poznávaciu prehliadku v Prírodovednom múzeu. Verte, že sme sa celkom potrápili, kým sme úlohy v pracovnom liste vypracovali. Naši štvrtáci si zase mali možnosť  preveriť svoje vedomosti z oblasti umenia priamo v jednej z najkrajších múzeí – v Albertine. Prechádzka  vianočný trhmi pred radnicou nás všetkých naladila na vianočnú náladu. Viedeň je ozaj výnimočná a tak si mnohí z nás povedali, že sa tam ešte raz vyberú možno aj  súkromne cez niektorý víkend. Tak dovidenia Viedeň.

            M. Ištván, Kvinta

          • Študentský virtuálny parlament

          • Naši žiaci Tomáš Čikovský, Jakub Ivanič a Julka Savková sa v novembri zúčastnili Študentského virtuálneho parlamentu. Mohli si vyskúšať prácu poslanca v simulovaných rokovaniach rôznych národných a medzinárodných inštitúcií a orgánov, ktoré prirodzeným spôsobom rozvíjajú komunikačné, občianske a sociálne zručnosti. Získali nové kompetencie ako koncepčné uvažovanie, praktické riešenia problémov, svoje návrhy prezentovali pred rovesníkmi v simulácii rokovaní pléna NR SR, prípadne jej výborov.

            Z reakcií žiakov:

            "Začalo to ako zábava, o ktorej sme netušili ako veľmi nás ovplyvní, pokračovalo to ako zábavné vzdelávanie o politike, náhodne vytvorený pracovný tím, spoločné vytvorenie politickej strany, voľby, vystúpenia vo výboroch... Skončilo to úspechom dvoch našich návrhov zákonov, spoznaním úžasných ľudí a niekoľkými cenami za naše spoločné úspechy.
            Ďakujeme celému výboru pre vzdelávanie, ľuďom, ktorých sme spoznali a mohla som s nimi byť šťastná, organizátorom. Vďaka vám vznikol jeden silný zážitok, ktorý si dlho budeme pamätať."

          • Pamätáte si ešte? Ži, spomínaj, pamätaj!

          • Naše gymnázium sa zo všetkých bratislavských gymnázií pod gesciou BSK zúčastnilo ako jediné tohto projektu – umelecko-vzdelávacej súťaže „orálnej histórie“. Vďaka patrí maturantke Timei Topoľovskej a p. Bartalovej za predmetovú komisiu dejepisu. Práca bola uvedená v kategórii „literárna práca“. Vyhľadali sme bývalú pani učiteľku Máriu Markeovú, ktorá ma dnes úctyhodných 96 rokov a žije v DSS v Pezinku. Dokázala ešte zanietene porozprávať o historickom období veľkých zmien v našej spoločnosti v roku 1948. Boli to veľmi vzácne spomienky a rozprávania. Sú potrebné pre našu budúcnosť. Cez tento projekt sme chceli zhmotniť príbeh konkrétnej osoby – pamätníka minulosti. (viac o súťaží)

            NZ

          • Prednáška PRÁVNE VEDOMIE

          • o slobode prejavu a občianskom práve v rámci projektu dlhodobej spolupráce s Fakultou práva PVŠP.
            Naši tretiaci ocenili vynikajúcu angličtinu sympatických študentiek z Univerzity na Sicílii.

            NZ

          • Medailová žatva GLN v okresných kolách

          • November bol v znamení okresných kôl v basketbale chlapcov, basketbale dievčat a mix volejbale.Študenti výborne reprezentovali našu školu a podali pekné športové výkony.  Turnaje v basketbale chlapcov a dievčat sa konali na našej škole. Chlapci mali turnaj rozdelený do 2 dní 13. a 16. 11. 2023. Pondelkovú skupinu vyhrali a postúpili do finále, v ktorom nenašli premožiteľa. Obsadili 1. miesto a postúpili do krajského kola.
            Tešíme sa z ich výkonu a dúfame, že zopakujú minuloročné výsledky. Družstvo chlapcov: Samuel Majtán, Martin Minarovjech, Viliam Ďurečko, Michal Demko, Samuel Bariak, Albert Dohňanský, Michal Vlado, Filip Považan

            O týždeň neskôr 22.11.2023 sa palubovka našej telocvične zaplnila basketbalistkami.
            Naše dievčatá obsadili 3. miesto v zložení: Linda Határová, Viktória Torňošová, Sofia Krajčíková, Karolína Petrovičová, Laura Kuncová, Johana Turcsányová, Lea Tarkovičová, Natália Slamková, Tereza Držíková, Sofia Tomašechová, Daniela Suránová.

            Posledný novembrový týždeň sa predstavili naši študenti a študentky vo volejbale mix. Turnaj odohrali 29.11.2023 v telocvični Gymnázium J. Hronca. Obsadili 2.miesto.
            Školu reprezentovali: Samuel Bariak, Albert Dohňanský, Richard Greguš, Samuel Charvát, Sofia Krajčíková, Samuela Mislovičová, Lívia Zorvan, Matúš Žák, Karolína Pifflová, Filip Považan.

            Všetkým gratulujeme...!!

        • Tomášičkársky plavecký maratón
          • Tomášičkársky plavecký maratón

          • Kedy:      20.12.2023  /streda/

            Kde:        bazén GLN

            Za koho: za triedu o body v súťaži ,,Najšportovejšia trieda“

            Disciplína:  Štafeta 20 x 25m

            Počet žiakov na súpiske: 20 žiakov  (z toho minimálne 6 dievčat)

            Čas:      7:50 -   Príma A, Príma B, Sekunda A

                          8:45 -   Sekunda B, Tercia A, Tercia B

                          9:40  -   Kvarta, I.A, Kvinta

                          10:45 -  II.A,  II.B, Sexta

                          11:40 -  III.A, III.B, Septima A, Septima B

          • Úspechy aj v súťažiach zo slovenského jazyka a literatúry

          • Prednedávnom zaznamenali naši šikovní žiaci významné úspechy v oblasti vlastnej literárnej tvorby a potvrdili tak svoje kvality. V literárnej súťaži Literárna Senica prvé miesto v poézii (Vodrážková), druhé a tretie miesto v próze (Mikulová, Kyseľová), uverejnenie poviedky v zborníku vydanom vydavateľstvom Martinus (Sulíková). Úspešný bol aj reprezentant našej školy A. Výboh, ktorý získal 1. miesto v okresnom kole olympiády SJL a postúpil do krajského kola. Všetkých prijal a následne ocenil pán riaditeľ.

          • Výhra v súťaži Deň jazykov v SAV

          • Citujeme zo správy od organizátorov:
            "S radostou vam oznamujem ze vasa sikovna studentka Laura Kuncova vyhrala na prednaskach v SAV - hned  dve prve ceny:

            1. 500 EUR zlavu na pobyt do Kanady
            2. 500, EUR zlavu na pobyt do Nemecka

            Dnes tu bola aj s ocinom pre pouzkazku. Pomaha vraj aj pri studentskom casopise.
            Velmi sikovna😊 a vychvalili sme vasu uzasnu skolu co vsetko robite.

            Skoda ze sme ju zabudli odfotit s tymi poukazkami...

            Gratulujeme k Vasim sikovnym studentom 😊"

            p.s. ...tak my sme nezabudli ;-)

        • Zbierka pre útulky
          • Zbierka pre útulky

          • Milí Tomášičkári!
            Do útulkov sme poslali 3 plné autá SUV. Tuláčik Brezno, Pezinok i Mačací útulok nám ďakujú🐈🐕🐈‍⬛🐾Zúčastnilo sa 205 žiakov a rodičov 🐾Dobrej veci pomohli aj 4 učiteľky👍Aspoň trošku sme uľahčili neľahký život v útulkoch. Ďakujeme!

             NZ

            Tomášičkárski ochrancovia zvierat organizujú už tradičnú zbierku vecí pre zvieratká v útulkoch

                          23.11.  od 7,00 – 11,00h v aule GLN

            V zimných mesiacoch je to pre zvieratká náročnejšie a preto, prosím, neváhajte a pomôžte aj Vy opusteným psíkom a mačičkám tým, čím dokážete:

            • krmivo suché i konzervy
            • deky, uteráky, posteľ. bielizeň,
            • čistiace prostriedky
            • zvieracie hračky
            • brlôžky, obojky, vôdzky, pelechy
            • čokoľvek, čo sa Vám zdá užitočné pre útulok

            Zbierku rozdelíme do 3 útulkov:

            • Tuláčik Brezno
            • Útulok Pezinok, M. Kmiťová
            • Mačací útulok, Bratislava

            ZVIERA NIE JE VEC.  ZVIERATKO JE CÍTIACA BYTOSŤ.

            Nemáme 1 srdce pre ľudí, druhé pre zvieratá. SRDCE BUĎ MÁŠ ALEBO NEMÁŠ.

            Čo tak niekedy navštíviť útulok a vyvenčiť smutných psíkov?

            A čo tak poskytnúť domov opustenej psej dušičke? Je to neopísateľný pocit...

          • 17. november – deň boja za slobodu a demokraciu ...“Všetci ľudia budú bratia“

          • V aule školy sme si okrem iných novembrových aktivít pripomenuli tieto výnimočné chvíle našej histórie  aj premietaním nového filmu o živote Alexandra Dubčeka.

            V dokumente  sa striedali archívne zábery prezentujúce  jeho osobnosť  s komentármi, názormi účinkujúcich pamatníkov.. Počas svojho života bol obľúbený, ale aj odcudzovaný. Aj dnes je pre niektorých ľudí symbolom ľudskosti, iní však považujú jeho rozhodnutia za zbabelé a nedostatočné.

            Veríme, že bol tento film prínosom pre chápanie novodobých historických súvislostí našej histórie.

            PK dejepisu

          • Cigánsky boxer – monodráma (história trochu inak)

          • V novembri sa v aule našej školy konalo výnimočné divadelné predstavenie  v podaní českého herca  Filipa Tellera. Je to príbeh o priateľstve, ktoré bolo v Tretej ríši zakázané...Monodráma vychádza zo života boxerskej hviezdy Johana Trollmana, zvaného Rukeli, ktorý sa v roku 1933 stal majstrom Nemecka  v poloťažkej váhe. Titul mu však bol kvôli jeho rómskemu pôvodu odobraný. Posledný zápas absolvoval s odfarbenými blond  vlasmi a napudrovanou tvárou ako karikatúra „árijského boxera“. Zavraždili ho v roku 1943 v koncentračnom tábore.

            Zúčastnení študenti vysoko hodnotili umelecký aj hodnotový zážitok, ktorý sa len tak hocikedy nevidí.

          • S diplomami v rukách

          • Sprachdiplomisti 1.stupňa sa konečne dočkali svojho certifikátu a dňa 13.11.2023 si mohli z rúk svojich vyučujúcich prebrať tento prestížny, celosvetovo a celoživotne platný dokument. 

            25 šikovných nemčinárokv a nemčinárok absolvovalo písomné i ústne skúšky na našom gymnáziu v marci 2023 na úrovni B1.

            Gratulujeme.

        • Zdravé raňajky
          • Zdravé raňajky

          • Tomášičkárska  ŽIACKA RADA  oslavuje i týmto Deň študentstva a vo štvrtok 16.11. organizuje

            naše tomášičkárske tradičné  ZDRAVÉ  RAŇAJKY

             

            téma:  zdravé nátierky

            ciele:

            -  učiť žiakov raňajkovať (raňajky – najdôležitejšie jedlo dňa, prevencia chorôb

            -  čítať zloženie potravín a rozumieť mu 

            -  podporovať domácich tradičných výrobcov

            -  cez príjemný gastronomický zážitok si vytvárať nové priateľstvá a pozitívny vzťah k učiteľom a svojej alma mater Tomášičke

             

            čas: 7,30 – 9,00hod

            miesto: vo vestibule školy

            aktívne zúčastnení:  všetky triedy, zastúpené 2 - 10 žiakmi

            pasívne zúčastnení: 700 žiakov + 50 učiteľov

             

            Ďakujeme za podporu, milí  priatelia.

            NZ

          • Družba s gymnáziom vo Varšave

          • Dnes 26.10.  sme na našej Tomášičke privítali kolegov z družobného gymnázia vo Varšave.

            Stretnutie je ďalším krokom v projekte spolupráce s 5-lingválnym gymnáziom, ktorý beží od júna 2022.

            Cieľom je spoznávanie vzájomných kultúr a miest, spoločná história oboch slovanských národov, spoločné kultúrne i športové zážitky.

            Návštevu 150 poľských žiakov s učiteľmi plánujeme na máj.

          • Smart Life Summit

          • V utorok 24. 10. sme sa zúčastnili Smart Life summit (smartlifesummit.org) organizovaný Európskou alianciou pre inovácie, na ktorej boli predstavené najnovšie technologické výdobytky a uplatnenie umelej inteligencie v oblasti ekonomiky, vzdelávania, zdravotnícia a verejného sektoru. Nad podujatím prevzala  záštitu prezidentka SR Zuzana Čaputová.

          • Úspech v zbere monočlánkov

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            S radosťou oznamujem, že  v školskom roku 2022/2023 sa nám spoločne podarilo vyzbierať 2300 kg monočlánkov.

            V súťaži Zbieram baterky sme tak získali 1. miesto v kategórií: Najlepšia škola, ktorá vyzbierala najviac použitých batérií zo všetkých slovenských škôl.

            Ako odmenu sme dostali  pekné športové ceny: futbalové lopty, flórbalové sety a siete. Budú slúžiť našim žiakom.

            Všetkým za pomoc pri zbere monočlánkov veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.
            Zapojiť sa môžete už čoskoro, ďalšie kolo zberu plánujeme na 29. novembra.

            Koordinátor environmentálnych aktivít: Tisovská Mária