• Pozdravujeme zo zážtkovej exkurzie z Nórska

          • Vigeland Park v Oslo... Lillehamer - olympijské mostíky...
            údolia fjordov - 16°C, 0 m.n.m. skalné steny do 2000m... slovami neopíšeš, fotkou nezachytíš... treba zažiť:

            Cestujeme a učíme sa. Cez pôsobivé geografické zážitky si rozširujeme obzory a nasávame autentickú atmoséru. V hlokej úct sa skláňame pred veľkoleposťou škandinávskej prírody. Nóri sú vzorom vynikajúco spravovanej spoločnosti s rešpektom a láskou k prírode a rodnej krajine... Nórsko nás učí, že sa to dá. 🇸🇯

            NZ

          • Jubilejný 20. ročník GLN-Sprachdiplomistov si prevzal prestížne certifikáty

          • Vo štvrtok, 11.5.2023, nám boli za prítomnosti zástupkyne školy, p. Zajačekovej z rúk vyučujúcich Sprachdiplomu odovzdané „Nemecké jazykové diplomy 2. stupňa“. Naša skupina „Deviatich statočných“ sa tak po jeden a pol roku usilovnej prípravy a následných  písomných a ústnych skúškach dočkala týchto certifikátov, ktoré majú medzinárodnú i celoživotnú platnosť, vrátane svojej akceptácie nielen na univerzitách a VŠ v nemecky-hovoriacich krajinách, ale aj v susednom Česku.

            Sme hrdí, že ôsmi z našej skupiny úspešne obstáli a dosiahli vo všetkých štyroch zručnostiach úroveň C1. Mohli sme sa tak zaradiť do radu k ostatným nemčinárom špecialistom, ktorých certifikát je dôkazom pokročilých znalostí z nemčiny a ponúka tak v budúcnosti mimoriadne kariérne šance.

            O to viac nás teší skutočnosť, že patríme práve k 20. jubilejnému ročníku Sprachdiplomistov Tomášičkárov a sme hlboko presvedčení, že nám táto dvadsiatka prinesie v budúcnosti šťastie.

            Dúfame, že v najbližších rokoch nás budete nasledovať aj vy ostatní a budete tak môcť dokázať, že nemčina je bonus, z ktorého sa dá profitovať.

            Tím absolventov DSD II

          • Naši druháci na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského

          • Naši žiaci z 2.A a 2.B triedy s pani profesorkou Nádler sa v stredu 10.5.2023 zúčastnili semináru na tému Umweltschutz v nemeckom jazyku. Vysokoškoláčky z katedry Germanistiky si pre nich pripravili veľa zábavných a náučných aktivít. V prvej polovici programu si druháci obohatili svoju slovnú zásobu o nové zaujímavé nemecké slová. Zistili, ako veľkú majú uhlíkovú stopu. Dozvedeli sa aj, čo majú robiť preto, aby bola menšia a zanechala menej škodlivý vplyv na našu planétu. V druhej časti programu videli ako prebieha profesionálne tlmočenie z nemeckého jazyka do slovenského jazyka. Mali možnosť si tlmočenie aj vyskúšať čo sa všetkým veľmi páčilo. Na záver si zopakovali svoje nadobudnuté vedomosti a program ukončili zábavnou hrou Kahoot. Naši druháci zistili, že nemčina sa dá učiť aj zábavnou a hravou formou. Všetci žiaci mali dobrý pocit z tohto semináru a radi by si ho zopakovali.

            PK NJ

          • Chlapci z GLN obhájili titul MAJSTRA SLOVENSKA v basketbale! 🏆🏀🥇

          • 3.- 4.5.2023 hostila Diplomat aréna v Piešťanoch Majstrovstvá-SR v basketbale chlapcov SŠ. Naši chalani po fantastických výkonoch obhájili minuloročné prvenstvo a tak sme sa po troch veľmi ťažkých zápasoch mohli tešiť z obhajoby minuloročného titulu! 

            Výsledky turnaja:

            1/4 finále 🏀
            GLN - Nitra 73:54 

            1/2 finále 🏀
            Prievidza - GLN 41:54

            Finále 🏀
            GLN - Michalovce 68:54

            Našu školu reprezentovali:

            Koller Martin, Ďurečko Viliam, Tisovský Matej Timotej, Galvánek Maxim, Minarovjech Martin, Majtán Samuel, Dohňanský Albert, Bariak Samuel, Hain Hugo. 

            Deň pred turnajom sa na tréningu nešťastne zranil Koller Daniel, ktorý mal taktiež nemalú zásluhu na postupe našich chlapcov až na finálový turnaj do Piešťan. 

            Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu a šírenie dobrého mena GLN v basketbalovom svete 🏀

            Foto - zdroj: SBA
            PK TV

          • Profesia Days

          • Zohratý tím tomášičkárov sa osvedčil u organizátorov i u návštevníkov. Hostess, tlmočenie, organizačná podpora + zaujímavé workshopy, užitočné kontakty, škola manažovania, soft skills naživo – to všetko a ešte  viac v Starej tržnici na Profesia Days👍
            NZ

          • PREZENTIÁDA - dvojitá výhra našich dievčat zo sekundy

          • Barborka Kučerová a Sárka Rauková zo sekundy A nás opäť po mesiaci reprezentovali v súťaži prezentačných zručností PREZENTIÁDA v Prahe. Zmerali si sily s tímami z celej českej a Slovenskej republiky. Keby sme chceli citovať G.J.Caesara, povedali by sme, že prišli, videli a zvíťazili. Sárka a Barborka vyhrali cenu publika a tiež hlavnú cenu - 1.miesto v ČR a SR pre rok 2023. Na predpísanú tému "Na deň kráľom" pripravili veľmi zaujímavú prezentáciu, ktorá zaujala publikum aj odbornú porotu, avšak najviac zaujali dievčatá energiou, ktorú so sebou do Kongresového centra v Prahe priniesli. Ako sprievodca im slúžil Malý princ. Čítali ste knižku? 

            Sárka a Barborka veľmi živo a pútavo prezentovali, aké vnútorné hodnoty by mal človek mať, aby mohol povedať, že je sám sebe kráľom. Lebo, ak budeme sami sebe kráľom, nebude nám kráľom niekto iný.

            Preto buďme:

            • sebavedomí a zároveň pokorní,

            • odvážni a odhodlaní,

            • usilovní aj vtipní,

            • nad nikým sa nevyvyšujme a pred nikým sa neponižujme

            Chráňme si svoje sny a kúzlo okamihu. Naša fantázia nás chráni pred vonkajším svetom a dáva nám pocit bezpečia. Iste by ste našli aj ďalšie hodnoty, ktoré sú dôležité pre vyrovnaný a spokojný život.

            Preto:

            Zatvorte oči, otvorte srdcia, lebo len tak vidíme to dôležité.

            Katarína Sedmáková

          • Naši basketbalisti budú v Piešťanoch obhajovať titul majstra Slovenska! 🏀

          • V predposledný marcový deň, odohrali chlapci z nášho gymnázia krajské kolo v basketbale. Bez zaváhania vyhrali základnú skupinu a vo finále presvedčivo zdolali aj SPŠE Zochova. Obhajovať minuloročný titul budeme začiatkom mája na celoslovenskom Superfinále v Piešťanoch.
              
            Družstvo GLN:
            Koller Daniel, Koller Martin, Minarovjech Martin, Galvánek Maxim,
            Ďurečko Viliam, Majtán Samuel, Dohňanský Albert

            Výsledky:

            Skupina:
            GLN - Bernolákovo 42:9
            Pankúchova - GLN 33:54
            GLN - Bílikova 44:19

            Finále:
            GLN - SPŠE Zochova 39:11

          • Ku dňu učiteľov...

          • sa v Primaciálnom paláci uskutočnilo slávnostné oceňovanie dvadsiatich najlepších učiteľov Bratislavského samosprávneho kraja. Pri tejto príležitosti župan J. Droba vyzdvihol aj prácu našej kolegyne

            Mgr. Marty Mikušovičovej - gratulujeme!! 💐

             

            Viac sa dočítate v článku na stránke BSK

             

             

          • Ďalší úspešní nemčinári

          • Aj tento rok mali 25 záujemci z radov výborných nemčinárov z 2. a 3. ročníkov možnosť získať certifikát DSD I – tzv. Sprachdiplom 1.stupňa. Bezprostredne po písomnej časti, konanej v celosvetovom formáte dňa 9.3. sme mohli zrealizovať na našej škole v dňoch 20. a 21.3. aj jej jeho ústnu časť. Kým v ústnej časti, v ktorej žiaci obhajovali svoje komunikačné zručnosti i pripravené projekty môžeme s radosťou konštatovať 100% úspešnosť, na  výsledky jeho písomnej časti si budú musieť žiaci počkať až do septembra 2023. Jeho hodnotenie totiž prebieha v Nemecku.  

            Veríme, že všetci tohtoroční absolventi, bolo ich spolu 25, budú dostatočne úspešní, pretože tento diplom je uznávaný na celom svete, vrátane jeho akceptácie na univerzitách a VŠ v nemecky hovoriacich krajinách. Taktiež  v kruhoch nemeckého priemyslu  je tento diplom považovaný za dôkaz pokročilých znalostí NJ. Je preto skvelé, že celá príprava sa pod záštitou Konferencie ministrov kultúry a školstva Spolkovej republiky Nemecko môže odohrávať aj v priestoroch nášho gymnázia a je bezplatná.

            PK NJ

          • "Dobrý priateľ je ako štvorlístok, ťažko ho nájsť a šťastie ho mať."

          • (Írske príslovie)

            Takúto peknú hlavnú myšlienku mali Barborka Kučerová a Sárka Rauková vo svojej prezentácii, s ktorou v pondelok 20. marca reprezentovali našu školu na medzinárodnej súťaži PREZENTIÁDA. V krajskom kole obsadili 2.miesto a patria tak k tímom, ktoré postúpili do Grandfinále v Prahe, ktoré sa uskutoční 20.apríla. Dievčatá mali na výber z dvoch súťažných tém: "1+1" a "Bolo nebolo". Spracovali tému 1+1, kde sa konkrétne venovali priateľstvu a jeho skutočným hodnotám. Spracovanie zaujalo okrem divákov aj odbornú porotu.

            Veríme, že sa každý zamyslel nad tým, čo pre neho znamená priateľ a aké hodnoty si na priateľstve najviac váži.

            A čo vy? Už ste povedali svojmu priateľovi, čo pre vás znamená? Ak nie, urobte tak. Ale nie formou správy alebo smajlíkom.... povedzte mu to!

            Katarína Sedmáková

          • Gréčtinu máme na Tomášičke

          • so Stratosom z Univerzity🏛️v Thessalonikách každý piatok.👍
            No a nový  zážitok: na návštevu nás pozval grécky veľvyslanec! Zaujímaví ľudia, milé stretnutia...
            Kalokaghatia vo filozofii Tomášičky a tá antická sú v harmónii🏺

            NZ

          • Venček

          • Vyvrcholením Spoločenskej výchovy je tradičný tomášičkársky VENČEK pod taktovkou renomovanej renomovanej učiteľky tanca maestry Eleny Jágerskej.

            Elegancia a noblesa celého dychberúceho podujatia nenechala nikoho na pochybách, že absolventi zvládli celý predmet par excellence!

            Slzy dojatia, zimomriavky i pocity hrdosti rodičov i učiteľov...
            Študenti našej školy (a TŠ Dansovia – Jagermajster) predčili všetky očakávania. Bravó!!

            NZ